Uyku Nedir, Uykunun Faydaları Nelerdir?


Yeme ve içme gibi temel insan ihtiyaçları arasında sayılan uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunması açısından oldukça önemlidir. Zihnin ve bedenin yenilenmesinde önemli rol oynayarak işlevsel bir yenilenme ve dinlenme sürecini kapsamaktadır. Kaliteli bir biçimde tamamlanan dinlenme süreci, psikolojik ve fizyolojik sağlık açısından olumlu bir etki yaratabilir. Gün içinde daha enerjik ve zinde hissetmenize yardımcı olarak duygusal dayanıklılığın geliştirilmesini de destek olur. Kişinin gün içinde ne kadar uykuya ihtiyaç duyduğu çeşitli etkenlere bağlıdır. Huzurlu ve kesintisiz uyku süresi yaşa ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Problem çözme kapasitesinden fiziksel performansa kadar birçok konuda etkili olan uyku düzeni için kaliteli bir dinlenme seansından ödün vermemek son derece önemlidir.



Uyku Nedir?

Uyku en temel tanımıyla tüm memelilerde gözlenen doğal bir dinlenme biçimidir. Canlılar günlük eylemlerini gerçekleştirebilmek için belirli düzeyde enerjiye ihtiyaç duyar. Besinlerden alınan enerjinin yanı sıra kaliteli uyku da önemli oranda vücuda enerji sağlar. Dinlenme hali olarak tanımlanan uyku seanslarının gereğinden az ve çok olması kişinin fiziksel ve zihinsel açıdan yetersiz hissetmesine neden olabilir. Uykunun yeterli oranda alınamaması gün içinde gerçekleştirilen işlevlerde aksaklığı beraberinde getirebilir. İnsan ömrünün büyük bir bölümünü oluşturan uyku, tam bir bilinçsizlik hali değildir.

Uyku sırasında beden ve zihin kendini tamamen kapatmaz. Beyin uyku sırasında günlük aktivitelerde olduğu gibi önemli oranda enerji harcamaktadır. Vücudun uyku haline geçmesi belirli hormonların salgılanması ile gerçekleşir. Beyne sinir sinyalleri gönderen kimyasallar çeşitli hareketler sonucu uyku ve uyanıklık halinin düzenlenmesini sağlar. İnsan vücudu uykuya daldığı andan itibaren beyne gönderilen sinyallerin türü değişir. Nöronlar, vücudu uyanık tutan sistemin kapatıldığı sinyalini beyne iletse de uyku dinamik bir aktivitedir.





Uykunun Faydaları Nelerdir?

Genel sağlık açısından zorunlu bir ihtiyaç olan uyku, bedenin ve zihnin dinlendiği önemli bir süreçtir. Yaşamın ve yaşamsal fonksiyonların devamı için gerekli olan düzenli ve kaliteli uyku, pek çok açıdan vücuda katkıda bulunur. Konsantrasyondan bağışıklık sisteminin desteklenmesine kadar birçok farklı alanda olumlu etki yaratan uyku faydaları, hayatı düzenlemenize de yardımcı olur.





Kalp Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur

Günlük ideal uyku süresinin kaliteli şekilde tamamlanması vücut sistemlerinin düzenli ve dengeli çalışması için oldukça önemlidir. Verimli şekilde dinlenmek daha zinde hissetmenize büyük ölçüde yardımcı olur. Uyku vücudun farklı sistemleri gibi dolaşım sisteminin ve kalp sağlığının korunmasına da katkıda bulunur.



Konsantrasyon Sürecine Katkıda Bulunur

Düzenli ve kaliteli uyku, beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Konsantrasyon, dikkat ve üretkenlik konusunda beynin dinlenmiş ve zinde olması oldukça önemlidir. Uykusuzluk dikkat dağınıklığına yol açarak günlük performansınızın düşmesine neden olabilir. Düzenli uyku, problem çözme yeteneğinin ve hafızanın güçlenmesine katkıda bulunur.



Bağışıklık Sistemine Destek Olur

Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi, yeterli uyku ile korunabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücudun birçok hastalığa karşı savunmasız kalmasına neden olabilir. Düzenli ve kaliteli uyku bağışıklık sisteminin korunmasına ve desteklenmesine yardımcı olur. Beynin ve vücudun dinlenme sürecine gerekli önemi vererek, hem bağışıklık sisteminizin hem de diğer sistemlerin korunmasına destek olabilirsiniz.

Vücudun Yenilenmesine Yardımcı Olur

Uyku ve dinlenme anlarında vücut çeşitli hormonlar salgılar. Büyüme hormonu, uyku sırasında salgılanan hormonlar arasında yer alır. Vücuttaki onarılması gereken yerlerin tamirinde önemli bir görev oynayan büyüme hormonu, hücre yenilenmesi konusunda da etkilidir. Yeterli uyku vücudun yenilenmesine ve sistemlerin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.



Genç ve Zinde Kalmaya Katkıda Bulunur

Uyku sırasında salgılanan hormonlar, vücudun birçok bölgesinin yenilenmesine destek sunar. Özellikle cilt hücrelerinin yenilenmesi konusunda etkili olan uyku hormonları, kolajen ve elastin liflerinin üretimini teşvik ederek cildin parlak ve canlı görünmesine katkıda bulunur. Saç ve tırnak sağlığının korunmasına da yardımcı olan hormonlar, düzenli ve kaliteli uyku aracılığı ile vücutta salgılanır.



Stresi Kontrol Altına Almaya Yardımcı Olur

Yeteri kadar uyumadığınız günlerde daha stresli ve gergin hissedebilirsiniz. Düzenli uykunun önemli faydalarından biri de stresin azaltılmasına katkıda bulunmasıdır. Stresin azaltılmasına ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan uyku, bundan dolayı kalp ve damar sisteminin korunmasına da destek sunar. İyi şekilde dinlenmek daha iyimser ve sabırlı hissetmeniz için de oldukça önemlidir.



Hayat Kalitesini Yükseltir

Kişiye birden fazla katkıda bulunan verimli ve düzenli uyku seansları, sağlığı olumlu yönde etkilediği için hayat kalitesinin artmasına da yardımcı olur. Sağlıklı ve zinde bir vücut, genel sağlık ve iyilik halinin korunması konusunda destek olur. Düzenli ve kaliteli uyumaya özen göstererek yaşam kalitenizin artmasını sağlayabilirsiniz.

Uykunun Evreleri Nelerdir?

Uykuya dalma süreci kişiden kişiye farklılık gösterse de uyku sırasında genellikle 5 farklı aşamadan geçeriz. Bu aşamalar 1, 2, 3, 4 ve REM uykusu olmak üzere uyku kalitesine bağlı olarak gerçekleşir. Uykunun evreleri arasında 1.aşama ile REM uykusu arasında bir döngü sürekli olarak devam eder. 1. aşama ile yeniden başlayan uyku evreleri, çocuklar ve yetişkinlerde fark gösterir. Toplam uyku süresinin neredeyse %50’sini 2.aşama oluşturur. Uyku %20’si ise REM uykusunda devam eder. Kalan %30 ise diğer aşamalar ile tamamlanır. Bebeklerde uyku evrelerinin yarısı REM uykusunda geçer.

1. Aşama Uyku

Hafif bir uyku olan 1. evre, kolayca uykuya dalma ve uykudan uyanma aşamalarının gerçekleştiği bölümdür. Kas aktivitesinin yavaşlaması ve gözlerin çok yavaş hareket etmesi, 1. aşamanın bilinen özellikleri arasında yer alır. Hipnik sıçramalar olarak bilinen ani kas hareketleri hafif uyku sırasında sıklıkla gözlenebilir.

2. Aşama Uyku

Göz hareketlerinin durması ile başlayan 2. uyku evresinde beyin dalgaları da yavaşlamaya başlar. 2. uyku evresi sırasında nadir de olsa beyin dalgaları hızlanabilir.

3. Aşama Uyku

Uyku evresinin 3. aşamasında küçük ve hızlı beyin dalgaları bir arada hareket ederek beyne sinyaller gönderir. Yavaş beyin dalgalarının ortaya çıkmaya başladığı bu evrede uyuyan kişinin uyandırılması 1. ve 2. evrelere kıyasla daha zordur.

4. Aşama Uyku

Derin uyku olarak adlandırılan 4. uyku evresi, beynin sadece delta dalgaları üretmesi ile başlar. Göz ve kas aktivitesinin olmadığı derin uyku, kişinin en zor uyandığı evredir. Derin uykudan uyandırılan kişiler, uyandıktan sonra şaşkın hissedebilir.

REM Uykusu

REM uyku, uykuya daldıktan sonra 70 ile 90 dakika arasında gerçekleşir. Nefesin daha hızlı ve sığ hale geldiği bu evrede kol ve bacak kasları geçici süreliğine felç geçirir. REM uyku süresinin artması ile birlikte derin uyku azalır. Genel uyku zamanın büyük bir bölümünü 1., 2. ve REM uyku evreleri oluşturur.

Gün İçinde Kaç Saat Uyumalıyız?

Her insanın ihtiyaç duyduğu uyku süresi, başta yaş olmak üzere birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bebek, çocuk, genç, yetişkin insanların gün içinde uyuması gereken süre birbirinden farklıdır. Bebekler gün içinde daha fazla uykuya ihtiyaç duyarken, yaşlandıkça bu miktar biraz daha azalır. Hamilelik döneminin ilk 3 ayında ise anne adayları normalden birkaç saat daha fazla uyuma ihtiyacı hissedebilir. İnsanlar yaşlandıkça daha az ve hafif uyumaya eğilim gösterebilirler. Uyku ihtiyacı ve uyku süresi, kişi önceki günlerde uykusuz kalmışsa artabilir. Yaşa göre ortalama uyku süreleri şu şekildedir:

  • Yenidoğan bebek (0-3 ay) 14-17 saat
  • Bebek (4-12 ay) 12-16 saat
  • Yürümeye başlayan çocuk (1-2 yaş) 11-14 saat
  • Okul öncesi (3-5 yaş) 10-13 saat
  • Okul dönemi (6-12 yaş) 9-12 saat
  • Genç (13-18 yaş) 8-10 saat
  • Yetişkin 18-60 yaş 7 saat ve fazlası, 61-64 yaş 7-9 saat, 65 yaş üstü 7-8 saat


Uyku Düzeninin Önemi

Hayat kalitesi açısından oldukça önemli bir rol oynayan uyku, yaşam boyu sağlık ve esenlik için de son derece gereklidir. Uyku sırasında dinlenen vücut, beyin fonksiyonlarını desteklemek ve fiziksel sağlığı korumak için sürekli olarak çalışır. Yenidoğan bebekler, çocuklar, gençler ve yetişkinler için son derece gerekli olan uyku düzeni, güne daha enerjik ve zinde başlamanıza yardımcı olarak, gün içindeki performansınız yükseltilmesine de katkıda bulunur.

Vücut sistemlerinin rahatlamasını sağlayan uyku, uyandığınız andan itibaren daha güçlü hissetmeniz için de önemli bir destek sunar. Kaliteli ve düzenli uyku daha canlı hissetmenize yardımcı olurken, hem zihinsel hem de fiziksel açıdan da sağlıklı olmanıza katkıda bulunur. Metabolizmanın düzenli çalışması açısından her gün aynı kalitede uyumak da oldukça önemlidir. Yaşam boyu devam eden uyku ihtiyacı, çocuk ve gençlerin büyüme ve gelişimlerinin desteklenmesine yardımcı olur. Uyku anında salgılanan birçok hormon hücre yenilenmesine destek olarak sistemlerin sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

En İyi Uyku Saatleri Nelerdir?

Verimli ve kesintisiz bir dinlenmeden doğru şekilde yararlanabilmek, uyku süresinin yanı sıra doğru uyku saatlerinde uyumakla da mümkündür. Özellikle gece saatlerinde yatmak en verimli uyku saatleri olarak bilinir. Geceleri kaliteli ve konforlu şekilde uyumak, mutlu ve enerjik hissetmenize yardımcı olabilir. Verimli uyku saatleri olarak adlandırılan zaman aralığı içinde uyumak, kaliteli ve huzurlu şekilde dinlenmeniz için oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu uyku saati kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Vücut ve beyin, genellikle hava karardıkça yavaşlar ve güneş yükseldikçe uyanmaya başlar. En iyi uyku saatleri çoğunlukla gece saatleridir. Fakat bu durum yaş gibi pek çok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin bebekler için gündüz uykusu da oldukça önemli uyku saatleri arasında yer alır. Kişinin ortalama uyuma vakti, uyanma vakti ve uyuması gereken süre ile belirlenebilir. Yatma zamanınızı yaşam tarzınıza göre ayarlayabilir, uyku düzeninize özen göstererek uyku kalitenizi artırabilirsiniz.

Novanight ile Daha İyi Bir Güne Uyanın

Birçok kişi yatağa uzandıktan sonra uykuya hızlı ve rahat şekilde dalmayı ister. Güne enerjik ve zinde başlamak, huzurlu ve rahat uyku ile mümkündür. Novanight yetişkinler için özel olarak geliştirilmiştir. Bitkisel içerikler ile formüle edilen Novanight, Valerian bitkisi ektresi ve lavanta esansiyel yağı içerir. Novanight bitkisel içerikli bir takviye edici gıdadır. Etkinliği klinik çalışmalar ile kanıtlanmış etkili içerik, bağımlılık yapıcı bir etki göstermez.

Novanight Phyto takviye gıda ürününü dilediğiniz zaman kullanmayı bırakabilirsiniz. Yetişkinler için günde 1 adet film kaplı tablet kullanımı tavsiye edilir. Novanight Phyto’nun etkisini 2 ile 4 hafta arasında düzenli kullanımda daha verimli şekilde gözlemleyebilirsiniz. Yatmadan yarım saat veya 1 saat önce kullanılması önerilir. Novanight Phyto takviye edici gıda ürününe size en yakın eczaneden ulaşabilirsiniz.





Yayınlama Tarihi: 2022-08-19

Son güncellenme Tarihi: 2022-08-19



Kaynakça: